Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΕΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ

Είναι αποτελεσματικοί ;

Έχουμε δει σε προηγούμενα άρθρα ότι η μεγάλη σχετική υγρασία δημιουργεί συνήθως προβλήματα συμπύκνωσης και μούχλας μέσα στις κατοικίες.
Ο έλεγχος, λοιπόν, της Σ.Υ. μπορεί και πρέπει να γίνει με φυσικό ή τεχνητό εξαερισμό, αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στεγανοποίησης αλλά και σχετική φειδώ ως προς τη διαδικασία παραγωγής των υδρατμών (καθημερινές εργασίες).
Μερικές φορές ο έλεγχος αυτός είναι δύσκολος και χρειάζεται η συνδρομή των απορροφητών. Συνήθεις χώροι στους οποίους χρησιμοποιούνται είναι:
- μπάνια
- κουζίνες
- υπόγεια
- κάβες
- δωμάτια υπολογιστών κλπ.

Υπάρχουν 2 είδη απορροφητών:

1. Οι μηχανικοί απορροφητές: Αυτοί δουλεύουν με ηλεκτρισμό. Η λειτουργία τους βασίζεται στην αρχή της συμπύκνωσης. Απορροφούν τον υγρό αέρα και τον υγροποιούν πάνω σ’ ένα παγωμένο μεταλλικό ελατήριο. Το παραγόμενο νερό μαζεύεται σ’ έναν κάδο, ο οποίος πρέπει ν’ αδειάζεται κάθε φορά που γεμίζει.

2. Οι χημικοί απορροφητές, τους οποίους πρέπει να είχατε στο μυαλό σας όταν μας ρωτήσατε. Αυτοί αποτελούνται από ένα πλαστικό δοχείο με βάση πάνω στην οποία τοποθετείται είναι ημιπερατό σακουλάκι με υγροσκοπικά άλατα. Τα άλατα απορροφούν από τον αέρα την υπερβάλλουσα υγρασία, τη συμπυκνώνουν και την εναποθέτουν στο δοχείο. Ένα 1Kg αλάτι επαρκεί για ένα χώρο 40m2 και χρονικό διάστημα 45-75 ημερών (ανάλογα με τις συνθήκες). Παλιά χρησιμοποιούνταν άλατα πυριτικού νατρίου και θειικού ασβεστίου.
Τώρα αντικαθίστανται με τα πολύ ασφαλέστερα άλατα του χλωριούχου μαγνησίου.

Προσοχή: Πετάτε πάντα τα απόνερα στη λεκάνη της τουαλέτας και μην έρχεστε σ’ επαφή μαζί τους (ιδιαίτερα με τα παλαιού τύπου προϊόντα).

κατασκευή ιστοσελίδων © κατασκευή ιστοσελίδων θεσσαλονίκη