domika.gr

Switch to desktop Register Login

Όσοι εργαζόμαστε στο κύκλωμα των μονωτικών γινόμαστε απαρεγκλίτως κάθε φθινόπωρο, δέκτες δραματικών εκκλήσεων από αναξιοπαθούντες διαμερισματούχους. Παρά την μεγάλη πρόοδο των στεγανοποιητικών υλικών, οι λεκάνες και οι κουβάδες το χειμώνα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Για την σωστή στεγανοποίηση των δωμάτων μπορούν να προστεθούν αρκετά συστήματα με μικροδιαφορές ανάμεσά τους. Η εμπειρία και η πολύχρονη τριβή μας με αυτά τα θέματα μας ωθούν στην υπόδειξη των ελαστομερών S.B.S. ασφαλτικών μεμβρανών ( ασφαλτοπάνων ). Αυτά τα ασφαλτόπανα περιέχουν καουτσούκ και παρουσιάζουν εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά όπως :

• Μεγάλη ελαστικότητα : η επιμήκυνση θραύσης φτάνει έως και 50%
• Υψηλές μηχανικές αντοχές.
• Εξαιρετική αντοχή σε γήρανση : Έχουν δηλ. μέσο όρο προσδοκώμενης λειτουργικής ζωής που φτάνουν τα 25 έτη

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πολύς καλής ποιότητας ασφαλτόπανα και εκεί ακριβώς οφείλονται οι πολλαπλές επιτυχίες στις στεγανοποιήσεις δωμάτων. Κατά την γνώμη μας αξίζει κανείς να επιμένει στα ελαστομερή S.B.S. ασφαλτόπανα και να ζητά επίσημη 10ετή γραπτή εγγύηση. Επίσης να απευθύνεται μόνο σε σοβαρές και καταξιωμένες εταιρίες του κλάδου.

Κήποι σε δώματα (Ταρατσόκηποι)

Η δημιουργία κήπου πάνω στο δώμα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα από πλευράς τόσο αισθητικής όσο και λειτουργικότητας. Μάλιστα είναι πολύ πιο εύκολα υλοποιήσιμη απ’ ό,τι ίσως φαντάζεσθε. Πριν καν το αποκρυσταλλώσετε σαν ιδέα, εξετάστε το ζήτημα από στατικής πλευράς. Αντέχει η πλάκα τα επιπρόσθετα φορτία (από 350Kg/m2 κι άνω);

Ένας κήπος σε δώμα αποτελείται από 4 κύριες στρώσεις – φάσεις.
Ας τις δούμε μία – μία:

1. Στεγανοποίηση
Η στεγανοποίηση πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη, γιατί και διαρκής επίδραση νερού θα υπάρχει, αλλά και τυχόν μετέπειτα διορθωτικές επεμβάσεις θα είναι δύσκολες.
Θα χρησιμοποιηθούν 2 στρώσεις ελαστομερών ασφαλτοπάνων:
* Μία στρώση 3-3,5 κιλών ελαστομερής οπλισμένη με πολυεστέρα, χωρίς ψηφίδα
* Και η στρώση που θα φέρει το κύριο βάρος της στεγανοποίησης αλλά και της αντίστασης στη διαβρωτική επίδραση των ριζών της φύτευσης.
Σύσταση: Ελαστομερές (SBS)
Αντοχή στις ρίζες: Απόλυτη
Βάρος: Περίπου 5Kg/m2
Επικάλυψη ψηφίδα (ως δεύτερη στρώση άμυνας)
Οπλισμός: Ισχυρός πολυεστέρας

Οι αρμοί των ασφαλτοπάνων θα είναι παράλληλα μετατοπισμένοι και η συγκόλλησή τους πρέπει να είναι διπλοελεγμένη.

2. Αποστράγγιση
Παλιότερα γινόταν χρήση πλυμένου χαλικιού 16/32 σε πάχος στρώσης τουλάχιστον 10cm. Τώρα υπάρχουν πολύ ελαφριά, σύγχρονα υλικά που κάνουν άριστα τη δουλειά τους.
Βάρος: 1Kg/m2 που σημαίνει κέρδος σε βάρος 180 – 200Kg/m2.
Ένα τέτοιο υλικό π.χ. είναι το Neodrain κήπων. Πρόκειται για μια βερσιόν της γνωστής «αυγουλιέρας» με ύψος κώνων 20mm και πάχος φύλλου 1mm. Οι κώνοι τοποθετούνται προς το ασφαλτόπανο και στο άνω μέρος υπάρχουν εγκοπές απ’ όπου περνάει το νερό για να αποστραγγισθεί. Πρόκειται για έξυπνο και λειτουργικό σύστημα.

3. Φίλτρο
Για να μην υπάρχει περίπτωση ανάμιξης του γαιώδους υλικού με το σύστημα αποστράγγισης, χρειάζεται πάνω τα αποστραγγιστικά φύλλα ένα γεωύφασμα. Προτιμήστε ένα πολυεστερικό γεωύφασμα με ελάχιστο βάρος 200gr/m2. Το γεωύφασμα πρέπει να σηκώνεται και στα πλάγια, τουλάχιστον έως την ανώτερη στάθμη του χώματος. Ξεκαθαρίζουμε ότι το γεωύφασμα δεν παίζει το ρόλο της ασπίδας έναντι των ριζών.

4. Χώμα φύτευσης και φύτευση
Από δω και πέρα υπεισέρχεται ο γεωπόνος.

Στέγες
  (Δείτε περισσότερα)

Για την σωστή στεγανοποίηση των στεγών, διατίθενται λεπτές μεμβράνες άσχιστες και ατμοδιαπερατές που τοποθετούνται μηχανική στερέωση.