domika.gr

Switch to desktop Register Login

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ

Το ξύλο είναι ένα από τα παλαιότερα δομικά υλικά με ευρεία χρήση στις μέρες μας. Ως υλικό είναι φιλικό προς το περιβάλλον, υπάρχει άφθονο στη φύση με μεγάλη ποικιλία στα χρώματα, δέχεται βαφή και έχει πολύ καλές θερμομονωτικές ιδιότητες. Βέβαια υπάρχουν και μειονεκτήματα, όπως η μειωμένη αντοχή στον καιρό, εκτός αν χρησιμοποιήσουμε ξυλεία υψηλής ποιότητας, η συχνή συντήρησή του (3-5 χρόνια) και η προσβολή του από την υγρασία ή το σάπισμα. 

Εχθροί του ξύλου επίσης αποτελούν τα βακτήρια και οι μύκητες, οι οποίοι αναπτύσσονται όταν βρουν τις κατάλληλες συνθήκες (υγρασία, ύπαρξη ή απουσία φωτός, τροφή που προσλαμβάνουν από τις θρεπτικές ουσίες του ξύλου). 

Τα βακτήρια προκαλούν μικρή ζημιά ως προς την αύξηση της διαπερατότητας του ξύλου και την αντοχή του γενικότερα, και συνήθως δεν εντοπίζονται σε κουφώματα.

Οι μύκητες από την άλλη, οι οποίοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους σηπτικούς και τους χρωστικούς, προσβάλουν όλα τα είδη ξύλου και επιδρούν ανάλογα με τη φυσική αντοχή του κάθε είδους, η οποία διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία.

Οι σηπτικοί μύκητες χρειάζονται υγρασία για να αναπτυχθούν, καθώς και θερμότητα, αέρα, το κατάλληλο ph και τροφή από το ξύλο. Το φως είναι απαραίτητο για την αναπαραγωγή τους, ενώ δεν χρειάζεται για να αυξηθούν.

Οι χρωστικοί μύκητες προσβάλουν συνήθως τα κωνοφόρα δέντρα και προκαλούν κυάνωση (αλλαγή χρώματος της περιφέρειας του ξύλου σε κυανότεφρο ή κυανόμαυρο). Κυάνωση μπορεί αν επέλθει ακόμα και αμέσως μετά την υλοτομία ή την κατεργασία του ξύλου με ζεστό καιρό.

 Η καταπολέμηση των μυκήτων και των εντόμων γίνεται με αφαίρεση και κάψιμο του προσβεβλημένου ξύλου και ψεκασμό ή επάλειψη με μυκητοκτόνες ουσίες. Ο καλός καθαρισμός πριν από οποιαδήποτε θεραπεία, η χρήση θερμού ατμού και η αποστείρωση με θέρμανση αποτελούν έγκυρους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, και πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 2-3 χρόνια. Απαραίτητος βέβαια ο ψεκασμός ή η επάλειψη με προστατευτικές ουσίες για να αποφύγουμε τη δημιουργία του ίδιου προβλήματος.

Στην περίπτωση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τερμίτες, καλό είναι να δημιουργήσουμε μία τάφρο, περιμετρικά από την οικοδομή στην οποία έχουμε πρόβλημα, κοντά στα θεμέλια, και να την ξαναγεμίσουμε με το ίδιο χώμα, αφού πρώτα το εμποτίσουμε με φάρμακο, ή να ανοίξουμε τρύπες (4 ανά μέτρο) και να ακολουθήσουμε την ίδια εργασία. Επίσης όλα τα ξύλινα αντικείμενα πρέπει να μετακινηθούν και να ψεκαστούν.

ΓΡΑΤΣΟΥΝΙΕΣ ΣΤΟ ΞΥΛΟ

1. Κολλήστε μικρά κομματάκια τσόχας από κάτω από τα βαριά αντικείμενα για να αποφύγετε τις γραμμές πάνω στο ξύλο.

2. Αν γίνει ζημιά, έχετε υπόψη σας ότι οι γρατσουνιές στο ξύλο μπορούν να διορθωθούν με λίγο τρίψιμο με λεπτό γυαλόχαρτο στη φορά του ξύλου.

3. Για να καλύψετε τα γδαρσίματα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μαρκαδόρο στο ίδιο χρώμα με το βερνίκι του ξύλου.

ΚΡΕΒΑΤΙ ΚΑΙ ΤΡΙΞΙΜΟ Βάλτε λίγο σπρέϊ σιλικόνης που θα το βρείτε στα σιδηροπωλεία, στις κλειδώσεις της βάσης του κρεβατιού για να μην τρίζει το κρεβάτι σας κάθε φορά που αλλάζετε πλευρό !!