domika.gr

Switch to desktop Register Login

Τα καλό σενάριο στην κατοικία φέτος είναι η σταθεροποίηση

Πτώση τιμών προβλέπεται και φέτος στην αγορά κατοικίας από τους περισσότερους θεσμικούς και μη αναλυτές του κλάδου. Ωστόσο, για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, υπάρχουν και ορισμένοι φορείς οι οποίοι αφήνουν ένα «παράθυρο» αισιοδοξίας, αν όχι για ανάσχεση της πτώσης, τουλάχιστον για αύξηση της ζήτησης, η οποία έχει προ πολλού «βαλτώσει». Αρχής γενομένης από την Τράπεζα της Ελλάδος και την ετήσια έκθεσή της. Εκεί γίνεται λόγος για διατήρηση των πτωτικών τάσεων στην αγορά κατοικίας κατά τα προσεχή τρίμηνα, χωρίς πάντως να υπάρχει κίνδυνος απότομης μεταβολής των τιμών. Αιτία είναι η ελαφρά βελτίωση του οικονομικού κλίματος το τελευταίο διάστημα, που εφ’ όσον διατηρηθεί, θα επιτρέψει στην αγορά κατοικίας να συνεχίσει την πορεία της ήπιας διόρθωσης που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

Περισσότερο απαισιόδοξη εμφανίζεται η Alpha Bank, η οποία σε πρόσφατη ανάλυσή της προέβλεψε την πλήρη διακοπή των οικοδομικών εργασιών και των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων φέτος, ως αποτέλεσμα την επιχειρούμενης είσπραξης των ΦΑΠ 2011 και 2012, καθώς και της θέσπισης και είσπραξης από το φθινόπωρο και μετά του νέου φόρου για τα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών. Επιπλέον, επιβαρυντικά για την ανάκαμψη του κλάδου των ακινήτων και της οικοδομής θα λειτουργήσει και η φορολόγηση της υπεραξίας από την πώληση ακινήτων που θα αποκτηθούν από το τρέχον έτος και μετά.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Alpha Bank, η φορολόγηση της περιουσίας δεν πρόκειται να έχει το αναμενόμενο εισπρακτικό αποτέλεσμα, ενώ ο φόρος επί της υπεραξίας από την πώληση ακινήτων θα έχει μηδενική απόδοση, όχι μόνο λόγω της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, αλλά και λόγω της αποθάρρυνσης των πιθανών αγοραστών. Αυτό γιατί οι σημερινές χαμηλές τιμές των ακινήτων θα αντισταθμίζονται από την επίπτωση της φορολόγησης της υπεραξίας στο μέλλον. Με τη σειρά του και ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προέβλεψε, σε πρόσφατη έκθεσή του για την ελληνική κτηματαγορά περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών των κατοικιών φέτος. Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν κατά 12% φέτος σε πανελλαδικό επίπεδο. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, μέχρι το τέλος του 2012, οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά 34,7% στη Θεσσαλονίκη και κατά 27,9% στην Αθήνα. Κατά την Fitch, ο καθοδικός κύκλος της αγοράς θα ολοκληρωθεί μόλις οι κατοικίες στην πρωτεύουσα υποχωρήσουν κατά 35%, στη Θεσσαλονίκη κατά 40% και στις υπόλοιπες πόλεις κατά 30%.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με έκθεση της Δανός - BNP Paribas Real Estate, για το 2013 προβλέπεται η σταθεροποίηση των τιμών πώλησης, κυρίως λόγω της υποχώρησης της οικοδομικής δραστηριότητας, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του αποθέματος των απούλητων κατοικιών στα σημερινά επίπεδα των 200.000 ακινήτων στην Αττική. Με τη σειρά της και η RE/MAX Ελλάδος προσδοκά σε θετικότερο κλίμα στην αγορά ακινήτων κατά το τρέχον έτος, εφ’ όσον ασφαλώς βελτιωθούν οι συνθήκες στην εγχώρια οικονομία.

Καθημερινή