domika.gr

ENERGOSTAR

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Ameco pellet

Ameco pellet

Τα πέλλετ Ameco παρασκευάζονται στην επαρχία Χαργκίτα της Ρουμανίας την χώρα του... Περισσοτερα

Πέλλετ Καναδά Pellexo…

Πέλλετ Καναδά Pellexo EN A1

Η Indom Ltd με μεγάλη χαρά ανακοινώνει την αντιπροσώπευση της Abellon CleanEne... Περισσοτερα

Ξύλο Μπρικέτα Energostar

Ξύλο Μπρικέτα Energostar

Ενδεδειγμένα αποτελούν την πιο οικονομική λύση για καύση σε τζάκια ενεργειακά ή ... Περισσοτερα

Καυσόξυλα energostar

Καυσόξυλα energostar

ΟΞΙΑ ΚΑΙ ΔΡΥΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣΔιαστάσεις παλέτας (Μεγάλη)  1,20 Χ 0,80 Χ 1,25 =1,20m3  ... Περισσοτερα

A+ A A-

Το σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων

Αναθεώρηση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, ένταξη σε αυτές τόσο των αγροτεμαχίων όσο ακόμη και των περιοχών με φωτοβολταϊκά και ενιαίο φόρο κατοχής που θα αντικαταστήσει ΦΑΠ και τέλος ηλεκτροδότησης προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων.

Οι βασικές προτεραιότητες του νέου συστήματος φορολόγησης των ακινήτων εξετάσθηκαν χθες σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο το γενικότερο ρετουσάρισμα του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου που βρίσκεται ήδη στη Βουλή, αλλά και τις γενικές κατευθύνσεις του «μάξι» φορολογικού που αναμένεται την άνοιξη. Η προτεραιότητα της κυβέρνησης στο θέμα των αντικειμενικών αξιών είναι, όπως παραδέχθηκε επίσημα χθες το υπουργείο Οικονομικών, η επέκτασή τους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έτσι ώστε να υπάρχει βεβαιότητα και σταθερότητα στη φορολογητέα βάση των ακινήτων και των σχετικών συναλλαγών. Οσον αφορά στο σχεδιασμό για τα ακίνητα εκτός σχεδίου, εξετάζεται η ένταξή τους στο ενιαίο φόρο ακινήτων προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να κατανεμηθούν τα βάρη δικαιότερα, ώστε να συνεισφέρουν όλοι κατά τη δυνατότητά τους. Εξετάζεται, επίσης, η ιδιαιτερότητα των εκτός σχεδίου ακινήτων και αγροτεμαχίων, ώστε να ληφθεί υπόψη για τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών τους.

Το επικρατέστερο σενάριο πάντως σε ό,τι αφορά στο φόρο κατοχής, προβλέπει την επιβολή ενός και μόνο φόρου με παράλληλη κατάργηση όλων των φόρων που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα (τέλος ηλεκτροδότησης, ΦΑΠ, ΤΑΠ κ.λπ.). Ο φόρος αυτός θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας ανεξάρτητα αν ιδιοχρησιμοποιείται ή αποφέρει εισόδημα και θα αφορά ακόμη και στα γραφεία, στα καταστήματα, στα αγροτεμάχια και τις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού εκτάσεις ακόμη και εάν σε αυτές έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα!

Τα μοναδικά ακίνητα που θα απαλλάσσονται θα είναι, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, οι αγροτικές εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και καλλιεργούνται, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και στην περίπτωση αυτή να υπάρξουν περιουσιακά κριτήρια.

Η επιβολή του ενιαίου φόρου προτείνεται να είναι κλιμακωτή, με συντελεστές που θα ξεκινούν από το 0,1% για αξία ακινήτων πάνω από 100.000 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται η αφορολόγητη βάση να περιορισθεί ακόμη και στις 50.000 ευρώ Για αξία ακινήτων από 100.000 - 200.000 ευρώ ο συντελεστής προτείνεται να διαμορφωθεί στο 0,2%, ενώ όσο... εκτοξεύεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις ο συντελεστής να φθάσει ακόμη και το 2%-3%! Ο νέος φόρος εκτιμάται ότι θα αποδώσει πολύ περισσότερα από τα 2,4 δισ. ευρώ που αποδίδουν σήμερα ΕΤΑΚ και ΦΑΠ, λόγω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και δεν αποκλείεται τα έσοδα να υπερβούν ακόμη και τα 3 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχικές σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είχε επικρατήσει η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας από το πρώτο ευρώ, χωρίς αφορολόγητο όριο δεδομένου ότι το 74% των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ και δεν θα πλήρωναν καθόλου φόρο. Τελικά ωστόσο επικράτησε η άποψη εκείνων που θεωρούσαν ότι θα έπρεπε να προστατευθούν οι μικρές ιδιοκτησίες από τη στιγμή που καταβάλλεται προσπάθεια η μεταρρύθμιση να έχει όσο το δυνατόν μονιμότερο χαρακτήρα.

Οι φόροι που τρέχουν

Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις οριστικές κυβερνητικές αποφάσεις και την επιβολή του ενιαίου φόρου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν με πολλαπλούς φόρους για κάθε ακίνητο που βρίσκεται στην κατοχή τους. Και αυτό καθώς τρέχουν παλαιές υποχρεώσεις (ΦΑΠ, 2010 -2012) αλλά και έκτακτες εισφορές, όπως το τέλος ηλεκτροδότησης. Αναλυτικότερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταβάλλουν:

- Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Αφορά 200.000 φορολογούμενους, οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Περίπου 140.000 εκκαθαριστικά σημειώματα έχουν ήδη αποσταλεί στους υπόχρεους, με την πρώτη δόση να λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2013, ύστερα από παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

- ΦΑΠ 2011 και 2012. Αφορά 500.000 φορολογούμενους, οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 και την 1η Ιανουαρίου 2012 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

- Τέλος ηλεκτροδότησης: Αφορά τις τελευταίες 2 ή 3 διμηνιαίες δόσεις του ειδικού τέλους ηλεκτροδότησης που καταβάλλεται μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα του 2012.

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, σε μία προσπάθειά του να απαντήσει στις αιτιάσεις περί φοροκαταιγίδας στην ακίνητη περιουσία, έσπευσε με χθεσινή του ανακοίνωση να επισημάνει ότι «τα ειδοποιητήρια με τον φόρο ακίνητης περιουσίας που φθάνουν στους φορολογουμένους για τα έτη 2010, 2011 και 2012, αφορούν μικρό μόνο αριθμό ιδιοκτητών, δεδομένου ότι ο φόρος αφορά φυσικά πρόσωπα με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπου το αφορολόγητο είναι ατομικό. Για παράδειγμα ΦΑΠ για το 2010 θα πληρώσει περίπου το 5% των ιδιοκτητών ακινήτων, οι όποιοι κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ το άτομο και άρα στο ζευγάρι άνω των 800.000 ευρώ. Για το 2011, λόγω μείωσης του αφορολόγητου, οι ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν τον φόρο ανέρχονται σε περίπου 10% με ατομική ακίνητη περιουσία από 200.000 ευρώ και άνω, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά για το 2012».

Κερδος