domika.gr

Switch to desktop Register Login

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΙΧΩΝ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Α)Απλοί χρωματισμοί εσωτερικών τοίχων με πλαστικά χρώματα

 Στους χρωματισμούς αυτούς διακρίνουμε τα εξής στάδια :

 1. Καθαρισμός

Καθαρίζουμε καλά την επιφάνεια του τοίχου και την τρίβουμε με χοντρόκοκκο γυαλόχαρτο Νο 4 ή Νο 3. (Το ίδιο με αυτό που τρίβουμε τα ξύλινα δάπεδα). Προσέχουμε ώστε να μην υπάρχει κατά τόπους υγρασίας στην επιφάνεια του τοίχου. Ο χρωματισμός πρέπει να γίνεται με απόλυτα στεγνή και καθαρή επιφάνεια. 

2. Αστάρωμα

Το αστάρωμα γίνεται με μίγμα 1 kg ασταριού ειδικού για πλαστικά με 4-5 kg νερό. Πολλοί αντί για ειδικό αστάρι παίρνουνε λευκή πρώτη ύλη πλαστικού και την αναμιγνύουν με νερό.

Το αστάρωμα επαλείφεται μια φορά με μπατανόβουρτσα. Στα μέρη όπου ο τοίχος συναντάσται με δομικά στοιχεία που θα χρωματισθούν διαφορετικά, το αστάρωμα γίνεται τοπικά με χρωστήρα.

 3. Βαφή

Περνιέται το πρώτο χέρι με πλαστικό χρώμα, λίγο αραιωμένο με νερό. Το χρώμα το παίρνουμε όπως μας το δίνει η βιομηχανία. Αν η απόχρωση δεν βρίσκεται σε αρμονία με την όλη σύνθεση μπορούμε να την απαλύνουμε προσθέτοντας λευκό πλαστικό ή να αναμείξουμε διάφορα χρώματα μεταξύ τους ώσπου να επιτύχουμε τον επιθυμητό χρωματισμό.

Μόλις στεγνώσει το πρώτο χέρι (τραβήξει) εξετάζουμε λεπτομερώς την επιφάνεια του τοίχου και κάνουμε τυχόν μικροδιορθώσεις της επιφάνειας (μερεμέτια). Αφού στεγνώσουν και τα μερεμέτια, περνάμε το δεύτερο και τελευταίο χέρι με πυκνότερο τώρα χρώμα.

Η βαφή του πλαστικού σε τοίχο γίνεται με τον κύλινδρο.

Αυτός ο τρόπος βαφής για εσωτερικούς τοίχους οικοδομών είναι ο πιο συνηθισμένος, γιατί : α) με σχετικά μικρό κόστος κατασκευής, μας δίνει άριστα αποτελέσματα, β) γιατί οι χρωματισμοί που επιτυγχάνουμε είναι ευχάριστοι και γ) γιατί έχουμε τη δυνατότητα μεγάλης ποικιλίας αποχρώσεων.

Επίσης πολύ εύκολα μπορούμε να ανανεώσουμε το χρωματισμό. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον αρχικό χρωματισμό, αρκεί ένα χέρι για να επανέλθει το χρώμα στη αρχική του απόχρωση (φρεσκάρισμα). 

 

Β)Χρωματισμοί εσωτερικών σπατουλαριστών τοίχων με πλαστικό. 

Η εργασία αυτή περιλαμβάνει τα εξής στάδια :

 α) Καθάρισμα - τρίψιμο με γυαλόχαρτο.

Η εργασία γίνεται όπως έχουμε ήδη αναφέρει

 β) Αστάρωμα

Το αστάρωμα του τοίχου γίνεται, εδώ σε δύο χέρια. Το πρώτο στρώνεται με τη μπατανόβουρτσα και μετά το στέγνωμά του γίνονται τα μερεμέτια στην επιφάνεια του τοίχο. Κατόπιν περνάμε το δεύτερο χέρι με κύλινδρο ή μπατανόβουρτσα.

 γ) Σπατουλάρισμα

Το υλικό του σπατουλαρίσματος παρασκευάζεται ως εξής :

Σε 5/6 του τενεκέ με νερό (0,018 m3 x 5/6) προσθέτουμε δύο κουτιά γλουτολίνη (1/4 kg) και ανακατεύουμε καλά το μίγμα. Την άλλη ημέρα στο μίγμα προσθέτουμε 1 1/2 kg λινέλαιο και 1 kg στεγνωτικό. Με συνεχή ανάδευση προσθέτουμε στόκο σε σκόνη τόσο ώστε το μίγμα να πάρει την επιθυμητή πλαστικότητα. Θα χρειασθεί γύρω στα 6-7 kg στόκος. Αυτό το υλικό το απλώνουμε προσεκτικά με την πλατιά σπάτουλα (επιφάνεια λάμας ύψους 11,7 cm, πλάτος 16 cm) σε λεπτή στρώση σε όλη την επιφάνεια του τοίχου. Όταν στεγνώσει η στρώση αυτή γίνεται μικροσυμπλήρωση των ελαττωμάτων (ψιλοστοκάρισμα) και τρίψιμο της επιφάνειας με ψιλό γυαλόχαρτο Νο 2 ή 1. Επακολουθεί αστάρωμα και δεύτερη λεπτή στρώση σπατουλαρίσματος. Μετά την ξήρανση αυτής της στρώσεως η επιφάνεια τρίβεται ξανά με ψιλό γυαλόχαρτο Νο 1. Η επιφάνεια που θα έχουμε θα πρέπει να είναι απόλυτα λεία και εντελώς επίπεδη. Ακριβώς αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα της εργασίας του σπατουλαρίσματος. Να συμπληρωθούν δηλαδή οι μικροανωμαλίες της επιφάνειας με το σπατουλάρισμα και ο χρωματισμός να γίνει σε υπόστρωμα σταθερό. 

δ) Βαφή

Το βάψιμο γίνεται με πλαστικά χρώματα σε δύο στρώσεις. Η βαφή γίνεται με κύλινδρο.

  

Γ)Απλοί χρωματισμοί εξωτερικών τοίχων με πλαστικά χρώματα

 Η εργασία περιλαμβάνει τα εξής στάδια :

 1. Καθαρισμός

Ο καθαρισμός γίνεται όπως και στους εσωτερικούς τοίχους. Επακολουθεί και εδώ τρίψιμο με γυαλόχαρτο. Αν οι επιφάνειες που θα βάψουμε είναι από οπλισμένο τσιμεντοσκυροκονίαμα (μπετόν αρμέ), τότε εξομαλύνουμε τις μικροανωμαλίες με το σβουράκι.

 2. Επάλειψη λινελαίου

Την καθαρισμένη και απόλυτα στεγνή εξωτερική επιφάνεια, την αλείφουμε προσεκτικά με το χρωστήρα με μια στρώση βρασμένου λινελαίου στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο στεγνωτικό (Siccatif). Το λινέλαιο με την επίδραση του οξυγόνου της ατμοσφαίρας μετατρέπεται σιγά - σιγά σε στερεή, διαφανή και αδιάλυτη μεμβράνη (κρούστα), τη λινοξύνη. Φανερό είναι ότι η πρώτη αυτή επάλειψη με λινέλαιο της επιφάνειας των τοίχων γίνεται για να προστατεύσει τη βαφή από την υγρασία των εξωτερικών τοίχων. Σε αντίθετη περίπτωση οι χρωματισμοί απολεπίζονται (ξεφρουδάνε). 

3. Βαφή

Αφού στεγνώσει πολύ καλά η στρώση του λινελαίου, ο τοίχος βάφεται σε δύο στρώσεις με πλαστικό χρώμα. Υπάρχουν και ειδικά πιο ανθεκτικά πλαστικά χρώματα για βαφή εξωτερικών τοίχων.