domika.gr

Switch to desktop Register Login

Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας: Ο νέος οικοδομικός κανονισμός

Πώς η υποτιθέμενη απλοποίηση των διαδικασιών του καρεκλοκενταυρικού συστήματος για την διευκόλυνση επαγγελματιών και ιδιωτών μετατρέπει ακόμα και την αλλαγή... πλακιδίων στο μπάνιο μιας κατοικίας του πρώτου ορόφου σε έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα. Το κείμενο υπογράφουν οι "Μηχανικοί σε Απόγνωση":

Παραθέτουμε 2 θέματα που αφορούν τον νέο οικοδομικό κανονισμό (ν.4067/2012, ΦΕΚ 79α 9-4-2012) που πραγματικά είναι προσβλητικά και απαξιωτικά.

1. Εργασίες άρθρου 4 παρ. 3

Χαρήκαμε πολύ και ως μηχανικοί άλλα και από την πλευρά των ιδιωτών όταν στην συγκεκριμένη παράγραφο διαβάσαμε τα εξής:

Δεν απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, για τις ακόλουθες εργασίες: (αναφορά εργασιών, όπως αντικατάσταση πλακιδίων, επισκευές, εσωτερικοί χρωματισμοί κ.λπ.).

Για τις ανωτέρω εργασίες απαιτείται, προ 48 ωρών έγγραφη ενημέρωση για την εκτέλεσή τους της αρμόδιας υπηρεσίας δόμησης, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

Τι καταλάβαμε; Το απλό: κάνεις ένα ενημερωτικό σημείωμα προς την υπηρεσία δόμησης και εφόσον αφορούν τις προβλεπόμενες εργασίες γίνεται δεκτό και κοινοποιείται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Άσχετα με το αν υπ' ευθύνη σου έπειτα εκτελέσεις άλλες εργασίες.

Μέχρι που ήρθε η ερμηνευτική εγκύκλιος με το υπόδειγμα της αίτησης για τις συγκεκριμένες εργασίες το οποίο και επισυνάπτουμε. Πρόκειται για μια αίτηση με τα πάντα όλα: εγκρίσεις, τεχνικές εκθέσεις, σχέδια και ότι άλλο επιθυμήσει ο εκάστοτε υπάλληλος της πολεοδομίας. Κατάληξη; Επί παραδείγματι για περιοχές στο κέντρο της Αθηνας, στο ιστορικό κέντρο και άλλες, ανάλογα με τους όρους της περιοχής οφείλεις να πάρεις έγκριση από την αρχαιολογία και την επιτροπή αρχιτεκτονικού έλεγχου προκείμενου να επισκευάσεις εσωτερικά το σπίτι σου και να εκτελέσεις τις προαναφερθείσες εργασίες!

Εγκρίσεις που μπορεί να θέλουν και 2 μήνες, για να τις χρησιμοποιήσεις στην πολεοδομία ώστε να καταφέρεις τι; Την έγγραφη ενημέρωση προ 48 ωρών! Λες και οι υπάλληλοι της πολεοδομίας δεν είναι ικανοί να κρίνουν ότι για να αλλάξεις πλακάκια στον 1ο όροφο δεν χρειάζεσαι έγκριση αρχαιολογίας μήπως βρεις αρχαία. Ή τη γνώμη της επιτροπής αρχιτεκτονικού ελέγχου για το αν θα είναι μπλε, πράσινα, ή μοβ...

2. Έκδοση άδειας εργασιών σε συγκεκριμένη οριζόντια ιδιοκτησία (π.χ. επισκευή διαμερίσματος, αλλαγή χρήσης καταστήματος ή οικίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.λπ.)

Πριν τον νέο νόμο, προκείμενου να εκδοθεί η άδεια έκανες αίτηση στην πολεοδομία όπου έδειχνες την κάτοψη της ιδιοκτησίας πριν και μετά και υπέβαλλε όλες τις απαιτούμενες μελέτες τηρώντας το νόμο (απεικόνιζες μόνο την ιδιοκτησία σου).

Σήμερα με το νέο νόμο ακούστε τι σκέφτηκαν... Εκτός από τα σχέδια της ιδιοκτησίας σου οφείλεις να αποτυπώσεις ολόκληρο το κτίριο στο οποίο βρίσκεται η ιδιοκτησία σου (διάγραμμα δόμησης κτιρίου το οποίο μπορεί να είναι και 5.000 τ.μ.), να δείξεις τα αυθαίρετα που τυχόν υπάρχουν (π.χ. στο διαμέρισμα 8ου ορόφου στην πίσω πλευρά!) ώστε να καταγγελθούν αυτοί που τα έχουν. Από κει και πέρα για να μπορέσεις να πάρεις την άδεια θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου πρώτα να το δηλώσει και να πληρώσει ! Διαφορετικά δεν μπορεί να εκδοθεί η άδεια που σε ενδιαφέρει!

Πλήρης απαξίωση της περιουσίας! Τι με νοιάζει κύριε το αυθαίρετο που γούσταρε ο άλλος να κάνει σε μια πολυκατοικία όπου υπάρχει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας και έχω ένα νόμιμο χώρο στο ισόγειο ή σε όροφο;

Ό,τι καταλάβαμε, καταλάβαμε... Το σύστημα είναι εδώ και αυτοτροφοδοτείται.

Επισυνάπτουμε τον νόμο όπου στη σελίδα 2080 έχουμε μαρκάρει την προαναφερθείσα παράγραφο αλλά και την ερμηνευτική εγκύκλιο με την αίτηση- υπόδειγμα (ο θεός να το κάνει)...

Μηχανικοί σε Απόγνωση

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το ΦΕΚ με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ερμηνευτική εγκύκλιο του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

"Η" Online