domika.gr

Switch to desktop Register Login

Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Πλέον το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι οποίες ξεκινούν με την τρόικα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, το ζήτημα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η τύχη του αιτήματος θα εξαρτηθεί από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και από τα αποτελέσματα που θα φέρει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών υπογραμμίζοντας πως θα προβάλουν δύο επιχειρήματα: αφενός η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και η εξίσωσή του με αυτόν του κίνησης δεν έφερε τα προσδοκώμενα έσοδα και αφετέρου δεν προέκυψε και η πολυπόθητη περιστολή του λαθρεμπορίου.

Το επιχείρημα

Τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης αντί να αυξηθούν την περίοδο Οκτωβρίου 2012 - Μαρτίου 2013, μειώθηκαν κατά 230 εκατ. ευρώ σε σχέση με το διάστημα Οκτωβρίου 2011 ? Μαρτίου 2012. Από τα 1,35 δισ. ευρώ την περίοδο παράλληλης διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης έπεσαν στα 1,12 δισ. ευρώ. Η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 68,2%, ενώ από τα 270 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί να διατεθούν για επίδομα θέρμανσης, χορηγήθηκαν μόλις 80 εκατ. ευρώ, καθώς πολλοί δικαιούχοι δεν προμηθεύτηκαν πετρέλαιο λόγω της πολύ υψηλής τιμής. Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είναι εύλογα και το μόνο που μένει είναι να πειστεί εγκαίρως, πριν δηλαδή πιάσουν τα κρύα, η τρόικα. ΤΣΑΧ.

Ενόχληση

Ενοχλημένοι είναι με τη συμπεριφορά των ελεγκτών της BlackRock οι Ελληνες τραπεζίτες και δεν το κρύβουν. Μάλιστα, όπως μας έλεγε κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος: «Η δουλειά μας είναι να δίνουμε δάνεια, όμως αντί για αυτό το μόνο που κάνουμε το τελευταίο διάστημα είναι να δίνουμε report στην BlackRock και την τρόικα. Ούτε καφέ δεν μπορούμε να πιούμε χωρίς να δώσουμε αναφορά...».

Απορία

Γιατί η BlackRock; Δεν υπάρχει μία αξιόπιστη ελληνική αρχή -όπως για παράδειγμα το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών-, να διενεργήσει τους ελέγχους; Αναρωτιούνται οι τραπεζίτες και δεν παραλείπουν να επισημάνουν πως η προηγούμενη άσκηση της BlackRock κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από 17 εκατ. δολάρια...


Γ. ΚΑΒΒΑΘΑΣ

Από κόσκινο

Οι ελεγκτές περνούν από κόσκινο όλα τα τραπεζικά δάνεια και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους 24 μήνες. Τα ελέγχουν όλα. Ακόμα και την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη που ζητά κάποιου είδους ρύθμιση για το δάνειό του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΒΑΘΑΣ-ΓΣΕΒΕΕ
«Κλαδική σύμβαση δεν σημαίνει μείωση μισθών»

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στο θέμα της μείωσης των μισθών στους εμποροϋπαλλήλους, κινείται η ΓΣΕΒΕΕ που θεωρεί ότι υπογραφή κλαδικής σύμβασης δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκην μείωση μισθών. Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Γιώργος Καββαθάς μιλώντας προ ημερών στο «Εθνος» τόνισε ότι είναι υπέρ της κλαδικής σύμβασης, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ΄ ανάγκη μείωση μισθών. «Θα αναλύσουμε τα δεδομένα του κλάδου και ακολούθως θα κάτσουμε με τους εργαζόμενους στο τραπέζι του διαλόγου. Αναγνωρίζουμε άλλωστε ότι μέχρι σήμερα ο μεγαλύτερος χαμένος από τις μειώσεις μισθών στους εργαζομένους ήταν και παραμένει το εμπόριο». Κ.Ν.

Τέλος στο σίριαλ των παρατάσεων
Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται σίγουροι ότι φέτος δεν θα τηρηθεί το έθιμο των αλλεπάλληλων παρατάσεων για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Διαμηνύουν ότι μέχρι τις 30 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κριθούν εκπρόθεσμες. Εκτιμούν ότι εκ των πραγμάτων δεν θα χρειαστεί παράταση, καθώς ήδη έχουν υποβληθεί 4,8 εκατ. δηλώσεις και απομένουν άλλες 700 με 800 χιλιάδες για τις δύο τελευταίες εβδομάδες του μήνα.

ΤΣΑΧ.

 

  • Η Alpha Bank προβλέπει μεγαλύτερη επιβράδυνση στην πτώση του ΑΕΠ (περί το -2,7%) στο τρίτο 3μηνο του 2013 λόγω της πολύ καλής φετινής τουριστικής περιόδου, με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να αναμένονται επίσης αυξημένες.
  • Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα «Επιδότηση Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2013 - 2014», από το οποίο αναμένεται να επωφεληθούν 110.000 άτομα. Οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Μ.Α.
  • Με την επέκταση των δράσεων για την εξοικονόμηση νερού και την προστασία υγροτόπων συνεχίζεται και φέτος το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» της Coca-Cola. Μετά τη σημαντική συμβο- λή που προσφέρει σε 19 νησιά των Κυκλάδων, το πρόγραμμα φέτος υλοποιεί τις δράσεις του και σε 4 νησιά των Δωδεκανήσων (Ρόδος, Χάλκη, Σύμη και Καστελόριζο), στα οποία τοποθετεί και συντηρεί συστήματα συλλογής ομβρίων υδάτων, με στόχο την εξοικονόμηση νερού και την ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. Μ.Α.
  • Εθνος