domika.gr

Switch to desktop Register Login

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το φόρο στα ακίνητα

Το σχέδιο για το ενιαίο φόρο ακινήτων διορθώνει ξανά το υπουργείο Οικονομικών. Οι συντελεστές με βάση τους οποίους θα υπολογιστεί ο νέος φόρος σε όλα τα ακίνητα από το 2014 βελτιώνονται ώστε να μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις κυρίως για τους φορολογούμενους που κατέχουν οικόπεδα που βρίσκονται εντός οικισμών, αγροτεμάχια και κτίσματα αγροτικής χρήσης.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρουσιάσει στην τρόικα ένα νέο πιο ρεαλιστικό σχέδιο εφαρμογής του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων το οποίο δεν θα υπερφορολογεί τους κατοίκους της υπαίθρου και παράλληλα θα δίνει τη δυνατότητα μιας εκ των υστέρων φορολογικής ελάφρυνσης για όλους τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον είναι μεγαλύτερες οι εισπράξεις από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011, 2012 και 2013.

Οι διορθώσεις στον ενιαίο φόρο «κλείδωσαν» χθες σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.

Με στόχο την είσπραξη εσόδων ύψους 2,9 δισ. ευρώ ετησίως, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα ότι οι φόροι που θα βεβαιωθούν να μην υπερβαίνουν το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ από 3,85 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

«Στόχος μας είναι ο νέος φόρος να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός, να εισπράξουμε λιγότερα από περισσότερους» είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου προσθέτοντας ότι η επιβάρυνση στα αγροτεμάχια θα είναι ελάχιστη καθώς και για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που θα διαπραγματευτεί η ελληνική πλευρά με την τρόικα στηρίζεται σε τρεις άξονες:

  1. «Ρήτρα εισπραξιμότητας ΦΑΠ». Σύμφωνα με την ρήτρα αυτή αν το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΦΑΠ αυξηθεί από το 75% που φθάνει σήμερα στο 80% μέχρι το τέλος του έτους τότε θα μειωθούν οι συντελεστές του ενιαίου φόρου. Στην περίπτωση αυτή, ο στόχος για τα βεβαιωθέντα έσοδα από τα 3,85 δισ. ευρώ θα υποχωρήσει στα 3,5 – 3,6 δισ. ευρώ.

  2. Επιπλέον παρεμβάσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ. Εάν η τρόικα δεχθεί τη «ρήτρα εισπραξιμότητας» τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα βρει ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν το κενό των 300 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα προστεθεί στο κενό που ούτως ή άλλως υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 1,6% του ΑΕΠ για το 2014. Πρέπει να σημειωθεί πως σε αυτό το πλαίσιο γίνονται ήδη συζητήσεις για το εύρος των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν με την κυβέρνηση να ευελπιστεί πως η διαφορά θα γεφυρωθεί σε νέα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα περίπου 1 δισ. ευρώ.

  3. «Ρήτρα απόκλισης από το στόχο». Στην περίπτωση αυτή το υπουργείο Οικονομικών θα δεσμευτεί ότι ο δείκτης εισπραξιμότητας θα ανέλθει στο 80-% 81% από 75% σήμερα. Εφόσον στο πρώτο εξάμηνο παρουσιαστούν αποκλίσεις από το στόχο το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει έτοιμα δημοσιονομικά μέτρα για να καλύψει το κενό.

 

Βελτιώσεις

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται είναι η εφαρμογή μειωτικών συντελεστών για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου αλλά εντός οικισμού, ώστε τα ακίνητα αυτά να μην υπερφορολογούνται ως εντός σχεδίου οικόπεδα. Με την αλλαγή αυτή θα απαλλαγούν από την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση χιλιάδες κάτοικοι της υπαίθρου, οι οποίοι κατέχουν σπίτια μέσα σε εκτάσεις γης που βρίσκονται εντός ορίων οικισμού. Δηλαδή τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες δεν θα φορολογούνται ως εντός σχεδίου, αλλά ως ιδιαίτερη κατηγορία με χαμηλότερους συντελεστές. Την αλλαγή αυτή είχε ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το ΠΑΣΟΚ και φαίνεται ότι τουλάχιστον εν μέρει την ενέκρινε η κυβέρνηση. Βελτιώσεις εξετάζονται και για τα κτίσματα αγροτικής χρήσης.

 

Φόρος μεταβίβασης

 

Ωστόσο ανοιχτό φαίνεται να παραμένει ακόμα το θέμα της παράλληλης τροποποίησης του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, για τον οποίο η τρόικα ζητούσε κατάργηση και το ΠΑΣΟΚ διατήρησή του με το σκεπτικό ότι οι εισπράξεις των περίπου 200 εκατ. ευρώ από το φόρο μεταβίβασης θα μπορούσαν να «λειάνουν» τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται μείωση κατά 50% και όχι κατάργηση του φόρου μεταβίβασης. Στόχος της τρόικας είναι αφενός να τονωθεί η κτηματαγορά αφετέρου να μεταφερθεί το βάρος από τον φόρο μεταβίβασης στην κατοχή του ακινήτου.

"Η" Online