domika.gr

Switch to desktop Register Login

Εντυπωσιακή αύξηση ξένων επενδύσεων σε εξοχικές κατοικίες

Μόνο η αγορά της εξοχικής κατοικίας καταγράφει τα πρώτα δείγματα βελτίωσης του κλίματος κατά το τρέχον έτος, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αλλά και από τις αναφορές μεσιτικών γραφείων που δραστηριοποιούνται σε δημοφιλείς παραθεριστικές περιοχές ανά την επικράτεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο του έτους, δηλαδή κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για επενδύσεις σε κατοικίες στην Ελλάδα ανήλθε σε 92,1 εκατ. ευρώ, μέγεθος αυξημένο κατά 100,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σημειωτέον ότι το μέγεθος αυτό προσεγγίζει το συνολικό ποσό που είχε επενδυθεί στην εξοχική κατοικία της χώρας στο σύνολο του 2012, όταν είχε ανέλθει σε 113 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων είχε ανέλθει σε 168 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 48,5% σε σχέση με το 2012.

Ως εκ τούτου, τα 92,1 εκατ. ευρώ που εισέρρευσαν στην εγχώρια αγορά κατοικίας κατά το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν υπολογιστεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του εν λόγω διαστήματος η αγορά βρισκόταν σε μια ιδιότυπη κατάσταση ομηρίας, καθώς δεν είχε αποσαφηνιστεί ο τρόπος εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερόμενων αγοραστών να απέχει από την αγορά. Παράλληλα, το ύψος του ποσού καταδεικνύει το πόσο ζημιώνεται εντέλει η κτηματαγορά -και κατά συνέπεια η οικονομία και φυσικά τα δημόσια έσοδα- από τις αστοχίες του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με τη φορολογία ακινήτων. Γι’ αυτό άλλωστε πολλοί είναι οι φορείς της αγοράς που κάνουν λόγο για ανάγκη σταθερότητας του φορολογικού πλαισίου, προκειμένου να μπορέσουν να σταθεροποιηθούν οι τιμές και να ενισχυθούν οι αγοραπωλησίες. Με το υφιστάμενο καθεστώς, «δεν ξέρει κανείς τι του ξημερώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά μεσίτης, θέλοντας να καταδείξει την αβεβαιότητα που γεννούν οι συνεχείς φορολογικές παρεμβάσεις και ασφαλώς η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση που συνεπάγεται πλέον η κατοχή ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση, η εξοχική κατοικία αποτελεί τον μοναδικό ίσως κλάδο, μαζί με τα ξενοδοχειακά ακίνητα, που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για έξοδο από την ύφεση κατά τους επόμενους μήνες. Η μείωση των τιμών στα εξοχικά ακίνητα, η συνεχής αύξηση των αφίξεων τουριστών (που πρόσφατα αναθεωρήθηκε εκ νέου προς τα πάνω), σε συνδυασμό και με τα όποια μέτρα ελήφθησαν υπέρ της τόνωσης των αγοραπωλησιών ακινήτων, όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% και η χορήγηση βίζας σε όσους αγοραστές εκτός Ε.Ε. αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, αποτελούν τους βασικούς λόγους διαμόρφωσης κλίματος αισιοδοξίας για ακόμα περισσότερες αγορές εξοχικών από ξένους, ιδίως από τη στιγμή που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί τα ποσά που επενδύθηκαν κατά τους θερινούς μήνες του 2014.

Τα παραπάνω δεδομένα γεννούν αισιοδοξία για τη σταδιακή απορρόφηση του αποθέματος των απούλητων εξοχικών, που εκτιμάται ότι διαμορφώνεται μεταξύ 30.000 και 40.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα, οδηγώντας παράλληλα και στη σταδιακή έξοδο από την κρίση το σύνολο της κτηματαγοράς. Πάντως, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ακόμα και φέτος οι τιμές των εξοχικών συνέχισαν να υποχωρούν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 5%-6% στις περισσότερες περιοχές, σε μια προσπάθεια των ιδιοκτητών να προσελκύουν αγοραστές. Σημειωτέον ότι, κατά μέσον όρο, οι τιμές των εξοχικών κατοικιών έχουν μειωθεί συνολικά κατά 40%-50% από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από σχετική ανάλυση της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, η διαφαινόμενη επιστροφή της οικονομίας σε θετικό πρόσημο, αρχής γενομένης από το 2015, αναμένεται να δώσει ώθηση και στην αγορά ακινήτων. Οπως τονίζει o κ. Γιάννης Ξυλάς της Geoaxis, «οι τιμές των εξοχικών κατοικιών πιθανότατα θα επιστρέψουν σε ανοδική πορεία ταχύτερα από την υπόλοιπη αγορά ακινήτων, λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού». Ως εκ τούτου, «προβλέπεται να συνεχιστεί η πορεία επιβράδυνσης του ρυθμού πτώσης των τιμών των εξοχικών κατοικιών».

Σε κάθε περίπτωση, μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται φέτος από ξένους αγοραστές για την απόκτηση εξοχικών κατοικιών στα νησιά των Κυκλάδων, την Κρήτη και την Κέρκυρα. Σε σχετική έκθεσή της, η Savills, εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων, ξεχωρίζει το Νησί των Φαιάκων ως έναν από τους βασικούς προορισμούς ξένων αγοραστών εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα, ιδίως τους συνταξιούχους από χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, στο παραδοσιακό αγοραστικό κοινό στην αγορά της Κέρκυρας αναμένεται πλέον να προστεθούν και οι Κινέζοι και οι Ρώσοι αγοραστές, που θα πλαισιώσουν τους αγοραστές από τη Μεγ. Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Οσον αφορά τις Κυκλάδες, η μεγάλη πτώση των τιμών σε ποσοστό που κυμαίνεται από 40% έως 50%, ανάλογα με το νησί και την περιοχή από το 2008 μέχρι σήμερα, συνηγορεί υπέρ της προσέλκυσης περισσότερων αγοραστών κατά το 2014. Σύμφωνα πάντως με σχετικά στοιχεία της Alpha Aστικά Ακίνητα, το ενδιαφέρον που καταγράφεται από ξένους αγοραστές εστιάζει σε καλές περιοχές (κοντά σε παραλία, με θέα) και σε καλής ποιότητας κατασκευές, που προσφέρονται σε τιμές ευκαιρίας.

Καθημερινη