domika.gr

Switch to desktop Register Login

Στα αζήτητα τα νέα σπίτια, περιζήτητοι οι «μερεμετάδες»

Επιστροφή στα μερεμέτια κάνουν χιλιάδες Ελληνες εξαιτίας της αδυναμίας τους να αγοράσουν νεόδμητα σπίτια. Ξαναγυρνά η εποχή των «μερεμετάδων», οι οποίοι είναι πλέον οι μόνοι που έχουν δουλειά στον χώρο της οικοδομής.
Στα αζήτητα τα νέα σπίτια, περιζήτητοι οι «μερεμετάδες»

Η πτώση της ζήτησης για σπίτια έχει ξεπεράσει το 70% σε σύγκριση με το 2009, ενώ, παρά τη σημαντική υποχώρηση των τιμών, οι ενδιαφερόμενοι για αγορές είναι ελάχιστοι. Οσοι, μάλιστα, αποφασίζουν να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο στρέφονται στα μεταχειρισμένα τα οποία κοστίζουν λιγότερο. Μάλιστα, με μια μικρή ανακαίνιση μπορούν να τα μετατρέψουν σε... καλύτερα από καινούργια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα σπίτια από 30 ετών και πάνω, επειδή είναι φτηνά. Ετσι, με μερικές χιλιάδες ευρώ επιπλέον το ακίνητο αποκτά τεράστια υπεραξία και μπορεί να πουληθεί σε πολύ καλή τιμή. Οπως εκτιμάται, η υπεραξία της κατοικίας φτάνει τις περισσότερες φορές το 100% των χρημάτων που πληρώνει κάποιος για την ανακατασκευή.Για παράδειγμα, αν για ένα παλιό διαμέρισμα δαπανηθούν 50.000 ευρώ, για τις εργασίες ανακαίνισης, αυτόματα γίνεται κατά 100.000 ευρώ ακριβότερο, αν ο ιδιοκτήτης του αποφασίσει να το πουλήσει.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι για κάθε 10 χρόνια που περνούν ένα σπίτι έχανε το 12% της αξίας του, τουλάχιστον μέχρι να έρθει η κρίση.

Οπως εκτιμούν οι ειδικοί της οικοδομής, μια απλή ανακαίνιση στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να κοστίσει από 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και να φτάσει έως και τα 1.000 ευρώ/τ.μ. όταν θα πρέπει να γίνουν και παρεμβάσεις στα στατικά μέρη του κτιρίου. Τα πάντα φυσικά εξαρτώνται από τα υλικά που θα επιλέξει ο ιδιοκτήτης.

Σε πολλές περιπτώσεις το κόστος ανακαίνισης μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ το τετραγωνικό, αν ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να αλλάξει τα πάντα. Φυσικά, εντελώς διαφορετικό είναι το ποσό που πρέπει να δαπανηθεί για μια νεοκλασική κατοικία.

Συντηρητικά
Οι περισσότερες από τις παραπάνω εργασίες αφορούν κυρίως τις μονοκατοικίες. Για ένα απλό διαμέρισμα με οικονομικές επιλογές το κόστος της ανακατασκευής μπορεί να περιοριστεί στα 500-600 ευρώ/τ.μ. Πάντως, όποιος ρωτήσει τους επαγγελματίες του κλάδου θα λάβει μία και μόνη απάντηση: Οτι οι περισσότεροι Ελληνες επιλέγουν να κάνουν ανακαινίσεις στα παλιά τους σπίτια παρά να αγοράσουν καινούργια ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που ζητούν ακριβά «μερεμέτια». Κυρίως ζητούν απλή ανακατασκευή που δεν θα κοστίσει πολύ και που θα διατηρήσει το ακίνητο για 15-20 χρόνια.

Ελάχιστοι είναι και εκείνοι που κάνουν ανακαινίσεις με σκοπό να πουλήσουν διότι μπορεί να ξοδέψουν ένα μεγάλο ποσό χωρίς να βρουν αγοραστή. Σε κάθε περίπτωση, τα 120-130 επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικοδομής «φυτοζωούν» και δεν βάζουν λουκέτο ακριβώς γιατί σώζονται από τα μερεμέτια.

Σε ό,τι αφορά το κόστος ανά εργασία, και πάλι τα πάντα εξαρτώνται από τα υλικά και το συνεργείο. Το βάψιμο ενός σπιτιού κοστίζει από 4 έως 7 ευρώ/τ.μ. χωρίς την εργασία, ενώ η μπογιά κοστίζει από 8 έως 14 ευρώ το λίτρο. Για ειδικά στοκαρίσματα και τεχνοτροπίες το κόστος ανεβαίνει. Επίσης, η αλλαγή όλης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης για σπίτι 100 τ.μ. μπορεί να κοστίσει από 3.000 έως 5.000 ευρώ. Η αλλαγή της κουζίνας είναι μια ακριβή υπόθεση καθώς κοστίζει γύρω στα 200 ευρώ το μέτρο η πιο απλή και ξεπερνά τα 500 ευρώ/μέτρο. Γενικά, μια καινούργια κουζίνα μπορεί να κοστίσει από 3.000 ευρώ και πάνω, ανάλογα με την επιλογή.

Ακριβή είναι και η αντικατάσταση των αλουμινίων. Τα κοινά κουφώματα αλουμινίου κοστίζουν γύρω στα 1.000 ευρώ για μια επιφάνεια 2 μέτρων επί 1.30 μαζί με τη σήτα.

Αν τοποθετηθούν διπλά τζάμια, αν είναι κατασκευή βαρέως τύπου ή αν είναι βαμμένη και όχι απλά λευκή τότε το κόστος εκτοξεύεται στα ύψη.

500 €/τ.μ. κοστίζει η ανακαίνιση ενός διαμερίσματος
Για τις μονοκατοικίες το κόστος για ριζική ανακαίνιση μπορεί να εκτοξευτεί στα 3.000 €/τ.μ.

Ο τιμοκατάλογος

    Βάψιμο: 4-7 ευρώ/τ.μ. χωρίς την εργασία.
    Σοβάτισμα: 4-5 ευρώ/τ.μ. η αφαίρεση των σοβάδων. Το νέο σοβάτισμα 80 ευρώ/τ.μ.
    Κατεδάφιση και κτίσιμο: Για την κατεδάφιση 15 ευρώ/τ.μ. για την κατασκευή νέων τοίχων 20 ευρώ/τ.μ.
    Ηλεκτρολογικά: Για σπίτι 100 τ.μ. το κόστος κυμαίνεται από 3.000 έως 5.000 ευρώ.
    Υδραυλικά και είδη υγιεινής: Εως 2.500 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα των υλικών.
    Κουζίνα: Από 200 έως 500 ευρώ το μέτρο.
    Αλουμίνια: Από 4.000 έως και πάνω από 20.000 ανάλογα με την αντικατάσταση.
    Ενεργειακό τζάκι: 2.500 έως 3.500 ευρώ, ενώ η μετατροπή συμβατικού σε ενεργειακό κοστίζει 1.500 έως 2.000 ευρώ.
    Ηλιακός θερμοσίφωναΣ: 500 έως 1.000 ευρώ.
    Τοποθέτηση νέου δαπέδου: από 15 έως 100 ευρώ/τ.μ.

Εθνος